Dr. Frank, Dukan en Atkins: drie koolhydraatarme diëten?

Drie bekende diëten zijn het dr Frak dieet, het Dukan dieet en het Atkins dieet. Deze diëten lijken erg op een koolhydraatarm dieet, maar zijn ze dat ook echt?

In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet. Ook vertellen we je de belangrijkste verschillen van het dr Frank dieet, een Dukan dieet en een Atkins dieet aan de hand van een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm dieet of eiwitdieet

Het belangrijkste verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet is de wijze waarop je het benadert. Een koolhydraatarm dieet doet niet heel veel anders dan een eiwitdieet. Alleen gaat een koolhydraatarm dieet er echt van uit dat je koolhydraten moet minderen en daardoor al snel bij meer eiwitten uit komt. Een eiwitdieet richt zich op het meer eten van eiwitten, waardoor je vanzelf minder koolhydraten eet.

Het verschil is dus niet zo heel groot. Het meest bekend zijn koolhydraatarme gerechten. Daar zijn veel kookboeken over geschreven en die helpen je op zich al genoeg met het afvallen. Eiwitrijke of proteïnerijke recepten worden sneller geassocieerd met sporters die meer spiermassa willen opbouwen. Maar deze recepten kunnen je net zo goed helpen met afvallen.

Dr Frank dieet

Het dokter Frank dieet is een eiwitdieet. Maar dat neemt niet weg dat je binnen dit dieet veel koolhydraatarme producten tot je neemt. Zoals gezegd, het verschil is niet zo heel groot.

Dokter Frank van Berkum ontwikkelde het dr Frank dieet om mensen doelgericht af te laten vallen door het veranderen van hun eetpatroon.

Atkins-dieet

Het Atkins dieet is een schoolvoorbeeld van een koolhydraatarm dieet. Ontworpen in de jaren zeventig door de Amerikaanse dokter Atkins is het een succesnummer onder de diëten. Wereldwijd zijn miljoenen mensen afgevallen met het Aktins-dieet. Het richt zich op het minderen van koolhydraten en het meer eten van eiwitten en onverzadigde vetten. Het Atkins-dieet behelst boeken met uitleg over de theorie en diverse weekmenu’s en schema’s.

Dukan-dieet

De Franse cardioloog Pierre Dukan ontwikkelde het Dukan dieet, ongeveer tegelijkertijd met het Atkins dieet. In Frankrijk was het Dukan-dieet lange tijd een succes. Dukan gaat meer uit van eiwitten en ontwikkelde eiwitrijke recepten die mensen konden helpen om gewicht te verliezen en doelgericht vet te verbranden. Ook sporters zagen de voordelen van het Dukan dieet in, omdat hun spiermassa groeide door de vele eiwitten. Het Dukan dieet is een mooi voorbeeld van een eiwitdieet. Ook het boek van Dukan begeleidt mensen aan de hand van weekmenu’s, schema’s en recepten.

Basis

Zowel het dr Frank dieet, het Atkins-dieet als het Dukan-dieet hebben de basis gevormd voor veel nieuwe diëten op het gebied van koolhydraatarm en eiwitrijk. Vandaag de dag leeft de theorie van met name Atkins en Dukan nog gewoon voort in allerlei andere diëten.

Belangrijkste verschillen

Voor het Atkins dieet geldt dat het een typisch koolhydraatarm dieet is, dat zich richt op het minderen van koolhydraten in de voeding. Het Dukan dieet is eerder een eiwitdieet, omdat het uitgaat van de kracht van eiwitten. Net als het dokter Frank dieet, dat overigens van Nederlandse bodem komt.

Wie zich wil richten op het aanmaken van spiermassa en af wil vallen door het eten van meer eiwitten, kan het beste kiezen voor een Dukan-dieet. Wie meer wil doen met het verminderen van koolhydraten, kiest bij voorkeur voor het Atkins dieet.

Maar zoals we al beschreven is het niet noodzakelijk om een dieet te volgen als je de beschikking hebt over goede kookboeken. Zeker koolhydraatarme receptenboeken zijn er veelvuldig te vinden en ook eiwitrijke receptenboeken steken meer de kop op. Door die gerechten te bereiden kun je zelf al heel veel doen, zonder dat je aan een duur dieet hoeft te beginnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *